Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Fietsvergoeding 2024: alles wat je moet weten

De fietsvergoeding was zelden zo actueel. Ze werd zelfs ingezet als pasmunt tijdens de onderhandelingen over het voordeel alle aard van de bedrijfswagens. De fietsende werknemer kan nu 1.000 euro meer bij elkaar rijden aan fietsvergoedingen. Maar wanneer moet je nu welke vergoeding betalen? We zetten het voor jou op een rijtje.

9 februari 2024

Verplichte fietsvergoeding? Welk minimumbedrag?

Een fietsvergoeding is sowieso verplicht sinds mei 2023. Het te betalen bedrag verschilt echter al naargelang het geval.

De fietsvergoeding op sectorniveau

Ieder paritair comité kan voor zichzelf uitmaken hoe hoog de fietsvergoeding moet zijn en welke modaliteiten eraan gekoppeld zijn. Bijvoorbeeld een maximale afstand, combinatie met andere vervoermiddelen, frequentie van het gebruik van de fiets enzovoort.

Voorbeeld PC 200

De fietsvergoeding bedraagt 0,20 euro per kilometer voor een maximumafstand van 40 kilometer heen en terug. De fietsvergoeding is slechts verplicht indien de werknemer regelmatig gebruik maakt van de fiets voor het woon-werkverkeer.

Op 1 juli 2024 zal de fietsvergoeding opgetrokken worden tot 0,27 euro per kilometer.

De fietsvergoeding op ondernemingsniveau

Iedere werkgever kan een fietsvergoeding vastleggen op ondernemingsvlak. Er zijn echter bepaalde vereisten:

 

Fietsvergoeding op ondernemingsniveau wordt vastgelegd in een cao

Fietsvergoeding op ondernemingsniveau vloeit voort uit het arbeidsreglement of een intern gebruik, nota…

Er bestaat een fietsvergoeding op sectorniveau

Het bedrag en de modaliteiten van de fietsvergoeding op ondernemingsniveau moeten minstens gelijkwaardig zijn aan die die bestaat op sectorvlak.

Het bedrag en de modaliteiten van de fietsvergoeding op ondernemingsniveau moeten minstens gelijkwaardig zijn aan die die bestaat op sectorvlak.

Er bestaat geen fietsvergoeding op sectorniveau

De onderneming is vrij om het bedrag en de modaliteiten te bepalen in de cao.

Het bedrag en de modaliteiten van de fietsvergoeding op ondernemingsniveau moeten minstens gelijkwaardig zijn aan die die bestaat op nationaal niveau (zie hierna).

 

Voorbeeld onderneming in PC 200

PC 200 legt een eigen fietsvergoeding vast. De fietsvergoeding op ondernemingsvlak moet minstens 0,20 euro per kilometer bedragen en de werkgever moet minstens voor 40 kilometer per dag tussenkomen.

Voorbeeld onderneming in PC 116.000

PC 116.000 legt geen fietsvergoeding op. De fietsvergoeding op ondernemingsvlak, vastgelegd in een ondernemingscao, kan vrij onderhandeld worden. Er is geen minimumbedrag.

Wordt er geen ondernemingscao afgesloten, dan moeten zowel het minimumbedrag van de nationale fietsvergoeding als de modaliteiten daarvan gerespecteerd worden (zie hierna).

De fietsvergoeding op nationaal niveau

In mei 2023 trad cao nr. 164 van de Nationale Arbeidsraad in werking. Deze heeft tot doel een fietsvergoeding te garanderen in de sectoren en ondernemingen waar geen fietsvergoeding bestaat. De cao is suppletief. Wat wil zeggen dat ze enkel geldt wanneer er geen sectorale of ondernemingscao bestaat die een fietsvergoeding vastlegt (zelfs wanneer het gaat om een lager bedrag  dan voorzien in cao nr. 164).

De fietsvergoeding vastgelegd door cao nr. 164 bedraagt 0,28 euro per kilometer (geïndexeerd bedrag) op 1 januari 2024.

Voorbeeld PC 207.000

PC 207.000 legt geen eigen fietsvergoeding vast. De ondernemingen zonder ondernemingscao over de fietsvergoeding moeten vanaf 1 januari 2024 0,28 euro per kilometer betalen met een maximum van 40 kilometer per dag. Op 1 januari 2025 zal dit bedrag opnieuw aangepast worden.

Wat is het maximumbedrag?

De fiscus en de RSZ leggen een maximum vrijgesteld bedrag voor de fietsvergoedingen vast. Sinds 1 januari 2024 is dit 0,35 euro per kilometer. Er is geen maximumafstand per dag.

Vanaf dit jaar zullen fietsvergoedingen vanaf een bepaald bedrag op jaarbasis ook belast worden.

Oorspronkelijk was dit vastgelegd op 2.500 euro per jaar. Naar aanleiding van de onderhandelingen over het voordeel van alle aard op de bedrijfswagens werd dit opgetrokken tot 3.500 euro op jaarbasis. Dit komt neer op een goeie 40 kilometer per dag.

Lees meer: ‘Verhoging maximum fietsvergoeding vanaf 1 januari 2024’

Belastingkrediet

Werkgevers die op basis van de cao 164 een fietsvergoeding moeten toekennen, krijgen een belastingvoordeel in de vorm van een belastingkrediet. De extra kost van de verhoging van de fietsvergoeding wordt zo gecompenseerd.

Lees meer: ‘Belastingkrediet voor fietsvergoeding’

Wat doet Securex voor jou ?

Wij passen de juiste fietsvergoeding automatisch toe op jouw dossier. Maak je ondernemingsafspraken over het gebruik van de fiets, vergeet dan zeker je Securex Client Advisor niet in te lichten.

Wil je weten hoeveel de fietsvergoeding in je sector bedraagt? Ga naar Lex4You > Paritaire comités > Vervoerskosten > Bedragen van de vervoerskosten > Fietsvergoeding. De modaliteiten vind je terug onder Vervoerskosten > Verplaatsingskosten woon-werkverkeer.

Bron